Övrig belysning

Fler borde skaffa portabel belysning

När du, likt jag själv,  arbetar inom utryckning och räddningstjänst så är det inte bara viktigt att du syns tydligt när du är på väg till ett jobb. För detta avseende använder du nämligen blixt- eller blåljus och varningsljus. Det är även viktigt att du har möjlighet att se och synas när du väl är på plats. Detta görs enklast och mest effektivt med hjälp av en portabel ljuskälla såsom en led ficklampa eller liten pannlampa.

Fram tills tidigt 2000-tal var det halogenlampor som dominerade marknaden. Dessa har dock ett svagt ljus och kort livslängd om man jämför med LED versionen av dito lampa. Jag väljer därför alltid LED-belysning när jag är ute och arbetar (och även vid privat bruk i form av extraljus på bilen samt jaktbelysning till exempel).

Det jag tycker är mest positivt med ficklampor med LED-dioder är att det kommer i olika ljusbilder och styrka. Utformandet kan variera i allt från små ljuskällor som får plats i en knuten näve, till mer rejäla doningar som med fördel kan fästas i skärpet eller på ryggsäcken. Jag har lagt extra krut på att välja ficklampor med hög IP-klass då jag ofta rycker ut i marin miljö. Min ficklampa jag har just nu har IP klass 69 vilket gör att den har ett extremt högt skydd mot väta och damm. Jag har även valt en ficklampa med halkfritt handtag så att den inte slinter ur handen. Det jag tycker är mest fördelaktigt med min ficklampa är att den laddas direkt i vägguttag. Detta gör att jag, precis som med min telefon, lägger den på laddning i några timmar för att sedan obehindrat använda denna ljuskälla som under så många år gjort livet enklare för oss i den mörka norden.

Förresten, för dig som undrar vilken lampa som är starkast så kanske mediaklippet nedan ger svaret på den frågan, eller tror du själv, finns det något ännu starkare?